• Milja Julia

Uuden vuoden rituaalit

Erilaiset rituaalit ovat mielestäni ihania! Me ihmiset olemme kautta aikojen tehneet rituaaleja ja kaikki tekevät niitä nykyäänkin, mietitäänpä esimerkiksi häitä, syntymäpäiviä tai muita juhlia. Wikipedia kertoo, että rituaaleilla tarkoitetaan usein uskonnollisten tapahtumien tai muiden juhlamenojen suorittamiseen liittyvää vakiintunutta toimintatapaa.


Rituaali -sanassa on mielestäni ihana, maaginen vivahde ja haluankin kutsua seuraavaksi luettelemiani asioita mielummin rituaaleiksi, kuin esimerkiksi tavoiksi. En ole uskonnollinen, mutta uskon ajatusten voimaan ja sanontaan siitä, että "se kasvaa mihin huomio kiinnittyy". Uskon, että erilaiset muutokset ovat helpompia kun niiden toteuttamiseen liittyy erilaisia positiivisia toimintatapoja, rituaaleja. Vuoden vaihtuminen on yksi parhaista ajoista erilaisten rituaalien toteuttamiseen. Uuden vuoden kynnyksellä päästetään irti vanhasta ja suunnataan uusilla, innostuneilla energioilla kohti uutta vuotta ja uusia mahdollisuuksia.


Tässä erilaisia rituaaleja, joita olen tänä vuonna tehnyt ja joiden avulla olen valmistellut itseäni vuoden vaihtumiseen, juhlinut tulevaa ja reflektoinut kulunutta vuotta.1.Sauna

Fyysinen puhdistautuminen kuuluu mielestäni selkeästi osaksi uuden vuoden rituaaleja. Mikäpä olisi parempi tapa valmistautua tulevaan kuin saunoa ja kuurata itsensä puhtaaksi menneestä vuodesta. Myös kylpeminen olisi ihana vaihtoehto! Saunomiseen, suihkuun ja kylpyyn voi liittää myös mielikuvaharjoituksia, joilla voi vahvistaa tunnetta siitä, että päästää irti vanhoista asioista ja siirtyy freesinä uuteen. Toimii myös arjessa freesaavana ajatuksena ja harjoituksena!


2. Avanto / lumihankeen hyppääminen

Jatkoa ensimmäiselle kohdalle. Tänä vuonna lähettyvillä oli avannon sijaan lumihanki ja oli ihanaa yhdistää saunarituaali vielä tähän kylmäaltistukseen. Nyt Lapissa ollessamme oli mahdollista tehdä tämä juuri ennen uuden vuoden juhlintaa, mutta tämän vaiheen voi suorittaa myös esimerkiksi uuden vuoden viikolla.


3. Kirjoittaminen.

Kun uusi vuosi alkaa lähestyä, kirjoitan päiväkirjamaisesti tunteitani ja ajatuksiani kuluneesta vuodesta. Annan ajatusten tulla vapaasti, fokuksena mennyt vuosi ja mitä siitä on jäänyt mieleen sekä tuleva vuosi ja siihen kohdistuvat ajatukset. Uuden vuoden aattona kirjoitan selkeästi ylös mitä hyvää ja huonoa kuluneessa vuodessa on ollut, mistä haluan päästää irti, mistä olen kiitollinen ja mitä olen oppinut. Tämän jälkeen kirjoitan tavoitteeni seuraavalle vuodelle.


4. Uuden vuoden tavoitteet

Mielestäni suunnittelu ja asioiden ylös kirjoittaminen on ihanaa ja rakastankin tulevan vuoden tavoitteiden laatimista! Uskon, että kirjoittamalla ne ylös on helpompi myös saavuttaa haluamiaan asioita. Tässä kohtaa kiinnitän myös huomiota siihen, millaisen arjen nämä tavoitteet tuovat mukanaan. On helppo halua asioita, mutta onko valmis siihen elämään ja arkeen, jonka tavoitteiden toteutuminen vaatii?


3.Meikkaaminen ja laittautuminen

Rakastan laittautumista ja erityisesti meikkaamista! Meikkaaminen on paitsi ihana luova hetki, myös tapa reflektoida omia fiiliksiä sillä hetkellä: millaisen meikin haluan tehdä nyt, miltä minusta tuntuu tai millaisen fiiliksen haluan saavuttaa tekemälläni meikillä. Meikkaaminen on itselleni meditatiivista ja rauhoittavaa ja yleensä haluankin tehdä sen ajan kanssa, hyvän musiikin soidessa taustalla. Näin myös korostan itselleni sitä, että tulossa on ihana ja erityinen hetki, jolloin haluaa tuntea itsensäkin erityiseksi.


4.Juhla-ateria

Mikä olisi parempaa, kuin uuden vuoden juhlistaminen ihanan ja kauniin aterian äärellä! Syöminen on tapa kokoontua yhteen ja erityisesti juhla-aikoina korostuu esteettisen kattauksen merkitys. Juhla saa arvoisensa aterian ja tottakai kauniisti ja ajatuksella asetellut koristeet ja ruoat alleviivaavat tapahtuman merkityksellisyyttä.


5. Tulirituaali ja irtipäästäminen.

Tämä on ihana ja niin vapauttava rituaali! Kaikessa yksinkertaisuudessaan mieti, millaisista asioista haluat päästää irti, kirjoita sanat, ajatukset, asiat tai ihmiset paperille ja polta laput tulessa. Vietä hetki katsellen, miten tuli polttaa nuo asiat savuksi taivaan tuuliin. Tunnen aina tämän rituaalin jälkeen konkreettisen helpotuksen tunteen!


6. Korttien nostaminen.

Tavallisesti nostaisin Tarot-kortteja, mutta ne unohtuivat tänä vuonna kotiin. Sen sijaan nostin kolme korttia Meri Mortin Villi Voima -kortti pakasta. Korttien avulla reflektoitiin mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa. Samoin voi toimia Tarot-korttien kanssa. Ajattelen korttien toimivan erityisesti välineenä omien ajatusten hahmottamiseen - mitä ajattelet, kun saat tietyn kortin jossa on tietty sanoma?


7. Kirje itselle vuoden päähän.

Tämän tein poikkeuksellisesti vasta uuden vuoden jälkeen, eli tänään 1.1.2021. Kirje itselle voi sisältää mitä tahansa, mutta itse kirjoitan siihen kannustavia sanoja, tunteita nykyhetkestä ja pohdintoja siitä, missä sitä mahtaakaan olla vuoden kuluttua.


Miten sinä vietät uutta vuotta ja miten valmistaudut tulevaan vuoteen?


- Milja

25 views0 comments

Recent Posts

See All
LIITY SEURAAJAKSI
  • YouTube
  • Instagram

©2020 by Milja Julia.